Conferința Națională de Insolvență – Incidența penalului în insolvență

by Alexandra Enache on 01/11/2016

Suntem o societate tânără, conflictuală și fluctuantă. Încă din facultate suntem împărțiți pe categorii, definiți și delimitați – civiliști/comercialisti și, în contrapondere, penaliști. Prăpastia dintre categorii nu se micșorează în timp, dimpotrivă, luptăm tot mai înverșunat, fiecare pentru tabără noastră, fără să ridicăm privirea.

Protejați sub dezideratul interesului public, penaliștii omit, uneori, consecințele reale ale aplicării instituțiilor penale în procedura insolvenței. Nouă, profesioniștilor în acest domeniu, ne rămân întrebările și blocajele decizionale:

  • Sunt măsurile preventive (interdicția inițierii/suspendării procedurii de dizolvare/lichidare) compatibile cu o procedură al cărei scop declarat este recuperarea pasivului?
  • Ce se întâmplă într-o procedură de insolvență în care s-a dispus interdicția inițierii procedurii de dizolvare/lichidare? Rămânem în perioadă de observație sau într-o reorganizare demult eșuată?
  • Cum suspendăm o procedură de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice? Cine o reprezintă în procedura și în relațiile cu terții? Cine este ordonator de plăți?
  • Cum își mai exercită administratorul/lichidatorul judiciar atribuțiile într-o procedură suspendată, fără organe colective ale creditorilor și fără posibilitatea de decizie a judecătorului sindic?
  • Cum își exercită judecătorul-sindic atribuțiile? Ce facem? Suspendăm atribuțiile de legalitate ale judecătorului-magistrat?
  • Ce facem în cazul instituirii unui sechestru penal în vederea confiscării asupra întregului patrimoniu al debitoarei?
  • Poate un sechestru asigurator penal care apără o incertitudine ce ar putea deveni posibilă să blocheze o certitudine (executarea unui drept de creanță)?
  • Dezactivând procedura de insolvență, care este, înainte de toate, un fenomen economic în mișcare, și așteptând soluționarea procesului penal, mai putem repara ulterior consecințele?

Pentru a răspunde acestor întrebări pe care, invariabil, ni le punem cu toții, indiferent de partea în care ne aflăm, vă invităm să găsim soluții pentru deblocarea situațiilor dificile generate de controversele privind aplicarea legii, împreună cu specialiști reputați din materia insolvenței, în zilele de 3 și 4 noiembrie 2016 la Universitatea Româno-Americană – Aula Magna.

Evenimentul este organizat de Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență (I.N.P.P.I.), în parteneriat cu Institutul Național al Magistraturii și Universitatea Româno-Americană.

Mai multe detalii aici !

S-ar putea să vă mai intereseze:

email

Leave a Comment


5 − = 1

Previous post:

Next post: