Cum ne descurcăm la examenul de licență / disertație ?

by Alexandra Enache on 13/07/2019

Examenul de Licență la Universitatea Româno-Americană presupune 2 probe: un examen scris de tip grilă (proba A) bazat pe disciplinele de specialitate parcurse în anii de studii și, respectiv, susținerea lucrării de licență (proba B) în fața unei comisii de evaluare.

În ceea ce privește Examenul de Disertație, acesta implică doar prezentarea lucrării în fața comisiei de specialitate.

LICENȚĂ: PROBA A

Când te prezinți la examenul scris, nu uita să ai la tine buletinul. Când intri în sală vei fi îndrumat(ă) spre locul tău, deoarece fiecare va sta în locul repartizat lui/ei.

Examenul scris de licență este de tip grilă și presupune 45 de întrebări. Pentru această probă ai la dispoziție Ghidul de pregătire achiziționat de la Librăria URA.

Dintre cele 45 întrebări în total, 15 sunt dintre cele cu răspuns în ghidul de licență, 15 sunt dintre cele fără răspuns şi ultimele 15 sunt la prima vedere. Oricare răspuns corect valorează 0,20 puncte, primești 1 punct din oficiu și ai la dispoziție maxim 3 ore.

Răspunsurile se notează pe foaia de răspunsuri pe care o predai la ieșirea din sală, alături de ciorne, cât și pe „pagina de gardă” pe care o iei cu tine la ieșirea din sală pentru a vedea singur(ă) la ce notă să te aștepți, întrucât după încheierea examenului, răspunsurile corecte (baremul) se afișează la avizierele universității (dintre corpurile A și B).

LICENȚĂ – PROBA B ȘI EXAMENUL DE DISERTAȚIE

Prezentarea lucrării de licență (proba B) în fața comisiei de evaluare este condiţionată de promovarea examenului scris (proba A). În cazul examenului de disertație, nu există un prim examen scris, drept urmare lucrarea se susține direct.

Repartizarea pe comisii și intervale orare se anunță înainte de ziua examenului pe website-ul Universității.

Punctualitatea este foarte importantă! De fapt, este indicat să fii în fața sălii cu minim 30 de minute înainte de ora la care ești programat(ă).

În general, fiecare prezentare durează maxim 10 minute și trebuie să ai la tine un stick de memorie cu prezentarea Power-Point a lucrării.

În oricare dintre cazuri (licență / disertație), reține că la examenul oral contează atât ceea ce spui, cât şi cum o spui şi modul în care te prezinţi în fața comisiei de evaluare. Drept urmare, ți-am pregătit o serie de sfaturi practice de care trebuie neapărat să ții cont. :)

Atenție la vestimentație

Fete: alegerea ideală este o cămașă simplă, fără decolteu, albă sau în culori pale și o pereche de pantaloni clasici / o fustă până la genunchi în culori închise. Machiajul trebuie să fie cât mai natural, iar bijuteriile cât mai puține.

Băieți: costumul este cea mai bună variantă, dar se acceptă și o ținută mai lejeră formată din blugi simpli, închiși la culoare și o cămașă clasică albă sau în culori pale. Cămașa trebuie să fie închisă până sus și băgată în pantaloni.

Salută şi zâmbeşte atunci când intri în sală

Este vorba despre o simplă dovadă de educație și respect. Ocazional, zâmbește discret și în timpul prezentării. Astfel vei avea parte de un mediu plăcut pentru prezentarea ta și dai impresia de încredere în sine.

Nu te baza doar pe discursul pregătit acasă

Prezentarea ta pregătită în mod atent acasă se bazează doar pe aspectele esențiale ale lucrării și e firesc să fie așa, deoarece nu poți prezenta absolut toate aspectele în doar 10 minute.

Totuși, în timp ce te ascultă, cadrele didactice din comisia de evaluare îți răsfoiesc lucrarea și te pot opri oricând pentru o întrebare legată de un aspect pe care nu l-ai luat în calcul în discursul tău.

Ar fi bine să poți da un răspuns pertinent, demonstrând astfel că știi foarte bine ce ai scris în lucrarea ta de licență / disertație.

Atenție la PowerPoint

Prezentarea trebuie să aibă 10-15 slide-uri maxim și să cuprindă ideile principale din fiecare capitol și nu paragrafe întregi din lucrare, iar scrisul trebuie să fie mare (20 sau 22).

Nu trebuie să citești de pe ecranul de proiecție, ci trebuie să menționezi liber și direct ideile de pe slide-uri. Ocazional, mai ales dacă intervin emoțiile, poți arunca un ochi peste prezentare.

Emoții controlate

Este normal să ai emoţii, însă încearcă să te controlezi. Evită ă-urile și bâlbâielile. Dacă nu-ți găsești cuvintele, fă o scurtă pauză și imaginează-ți că prezinți în fața colegilor, nu a profesorilor.

Pentru o atitudine cât mai potrivită pe durata prezentării, adoptă o poziție firească a corpului (nu de drepți!), vorbește normal (nu prea tare / încet sau prea repede / rar) și gesticulează ușor din când în când arătând spre prezentarea Power-Point. Invers vei da dovadă de nervozitate.

De asemenea, menține contactul vizual. În timp ce vorbești, privește cu încredere către fiecare membru al comisiei de evaluare.

Nu te pierde

Dacă ți se pune o întrebare, acordă-ţi câteva secunde pentru a formula în mod corespunzător răspunsul, iar dacă nu-l știi, nu intra în panică!

Decât să spui o prostie, mai bine recunoști că nu știi. Cel mai probabil îl vei primi de la unul dintre cadrele didactice. Ascultă, mulțumește și cere permisiunea de a-ți continua prezentarea.

Nu vorbi peste profesor

Dacă un cadru didactic din comisia de evaluare te oprește la un moment dat pentru o întrebare, dă dovadă de bună creștere și respect și nu vorbi peste el. De asemenea, nu uita să-i mulțumești pentru intervenție.

Mulțumește la final

La final este recomandat să mulțumești comisiei de evaluare pentru timpul acordat şi să le urezi cadrelor didactice o zi bună în continuare.

Regulile menționate anterior sunt universal valabile atunci când trebuie să prezinţi ceva în faţa unei audiențe. Ține cont de ele şi sunt slabe şanse să nu iei nota maximă!

Mult succes la licență / disertație! :)

———————————-

Sursă: Performance – Revista Studentului URA, ediția 53 / autor: Alexandra Enache

S-ar putea să vă mai intereseze:

email

Previous post:

Next post: